Menu

Compagnie

2001, Ghent (BE)

Compagnie is the renovation and reconversion of an old building into an office building, café and auditorium in the former industrial zone of Ghent. The auditorium looks towards the street, making the street a podium, the passer-by an actor. This interaction leaves an impression to the spectator which makes the building important in the collective consciousness of the neighbourhood. The transparency of the considerable glass volume – lighting up at night-time – provides the users with a view over street and river and has a voyeuristic characteristic to it. The viewer passer-by gets an insight into the working of the building.

There is an interaction between building and surroundings. The project becomes a familiar landmark aspiring to be a support for a difficult part of the city. In the interior there is a big void revealing the inside of the architecture. Nearly dissected, the building provides readability and spatial quality. The building causes an interaction between the user and the spectator while acting as a active medium.

Photos by Bart Van Leuven, Lore Horré and Wim Goes Architectuur

2001, Ghent (BE)

Compagnie is the renovation and reconversion of an old building into an office building, café and auditorium in the former industrial zone of Ghent. The auditorium looks towards the street, making the street a podium, the passer-by an actor. This interaction leaves an impression to the spectator which makes the building important in the collective consciousness of the neighbourhood. The transparency of the considerable glass volume – lighting up at night-time – provides the users with a view over street and river and has a voyeuristic characteristic to it. The viewer passer-by gets an insight into the working of the building.

There is an interaction between building and surroundings. The project becomes a familiar landmark aspiring to be a support for a difficult part of the city. In the interior there is a big void revealing the inside of the architecture. Nearly dissected, the building provides readability and spatial quality. The building causes an interaction between the user and the spectator while acting as a active medium.

Photos by Bart Van Leuven, Lore Horré and Wim Goes Architectuur
...