Menu

Barn

2005, Wortegem-Petegem (BE)

Barn is situated in the Flemish Ardennes as a part of a typical farmstead. It lies on a parcel fringed with pollard willows and is surrounded by swamps, marches and shrubbery. Its character is strikingly honest and straightforward. The farm and its surroundings evoke tranquillity, simplicity and memory.

The inhabitants requested a masterplan for the site. In a first stage a design for the two side wings: the barn and the stable. A construction in fir-wood intertwines with the barn and interacts playfully with the triangular rafters, unfolding the structural powerlines. The whole carpentry is self-supporting (and smells delicious). The only articulation of a symbiosis between old and new can be seen in the piercing through of the original oaken cross-beams in timber. The original function of the barn –namely shelter- becomes clear. Purified details, leaning on a “countryman’s logic” lead to a self-evident purity and readability.

As well the shifting to a new meaning as the re-accommodation of the occupants in an actualised context, form the topic of this project. A program has been suggested without determining space. The dwellers experience a tangible sense of freedom in the barn and a-typical architecture of possibilities for a family with children.

Photos by Kristien Daem and Wim Goes Architectuur

2005, Wortegem-Petegem (BE)

Barn is situated in the Flemish Ardennes as a part of a typical farmstead. It lies on a parcel fringed with pollard willows and is surrounded by swamps, marches and shrubbery. Its character is strikingly honest and straightforward. The farm and its surroundings evoke tranquillity, simplicity and memory.

The inhabitants requested a masterplan for the site. In a first stage a design for the two side wings: the barn and the stable. A construction in fir-wood intertwines with the barn and interacts playfully with the triangular rafters, unfolding the structural powerlines. The whole carpentry is self-supporting (and smells delicious). The only articulation of a symbiosis between old and new can be seen in the piercing through of the original oaken cross-beams in timber. The original function of the barn –namely shelter- becomes clear. Purified details, leaning on a “countryman’s logic” lead to a self-evident purity and readability.

As well the shifting to a new meaning as the re-accommodation of the occupants in an actualised context, form the topic of this project. A program has been suggested without determining space. The dwellers experience a tangible sense of freedom in the barn and a-typical architecture of possibilities for a family with children.

Photos by Kristien Daem and Wim Goes Architectuur
...